YAZILAR

ÇOCUK VARDİYASI

15 Aralık 2017 Cuma

ÇOCUK VARDİYASI

Şimdiki çocuklar harika... Sık sık duyduğumuz bu söz, bazen gerçekten de anlamını çok güzel ortaya koyuyor. Gün geçmiyor ki bir çocuğun yaptığı ya da söylediği bir şey bizi şaşırtmasın. Sınırı yok çocuklarımızın. Yaptıkları muhteşem şeyler; geleceğe her şeye rağmen umut ile bakmamızı sağlıyor. 

Şimdiki harika çocukların bir kısmı ile 17. Ekin Koleji Çocuk Kurultayı’nda Ekin Koleji Kampüsü’nde birlikte olma şansı yakaladım. Şans diyorum; çünkü onlardan öğrenecek çok şey var. Yıllardır farklı farklı temalarda gerçekleşen ve İzmir’den, Ege Bölgesi’nden bazen de ülkemizin başka bir şehrinden ilköğretim öğrencilerinin katıldığı kurultay bu yıl çok önemli bir konuyu masaya yatırdı : Çocuk Vardiyası.

‘Tırnağını annesi keser, parmağını makinesi’ diyen çocuklar; kendileri kadar şanslı olmayan, farklı kaderleri yaşayan, gününü okuyarak, arkadaşları ile oynayarak, sıcak evinde geçirmek yerine; çalışmak zorunda kalan, çalışmak zorunda bırakılan akranlarının sorunlarını ve bu sorunların çözüm önerilerini biz büyükler ile paylaştılar.

Sunum teknikleri, canlandırmaları, konuya hakimiyetleri, sahnede kalabalık önünde gösterdikleri performans bir yana; çocukların yer verdikleri örnekler, konuyu içselleştirmeleri hiç bir şeye söz bırakmadı.

Ekin Koleji evsahipliğinde; Özel Çakabey Okulları, Ekin Koleji, İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları, Rota Koleji, Sevinç Koleji, İzmir Özel Türk Koleji Bahattin Tatış ve Çiğli Kampüsleri, İstek İzmir Okulları öğrencileri bir sorunu ve çözümlerini anlatmaktan çok daha ötesini yaparak bir insanlık dersi verdi. 

Resmi rakamlara göre 2 milyon, sivil toplum örgütlerine göre 8 milyon çocuk işçinin bulunduğu, günde sadece 2 saat, zarar vermeyecek işlerde çalıabilecek çocukların günde 10 saat bazen daha fazla çalıştırıldığı, % 34’ünün sakatlandığı veya yaralandığı, üçte birine ağır çalışma koşullarına rağmen yeterli yemeğin verilmediği, eğitim, sağlıklı ve güvenli yaşam hakkı elinden alınan çocukların iş cinayeti sonucu hayatını kaybettiği günümüz dünyasında; bir grup çocuk bu insanlık sorununu ortadan kaldırmanın yollarını anlattı...

Çocuklar; ‘12 yaşındayım ve hep 12 kalacağım’, ‘Uyumak istiyorum’, ‘Ağız dolusu gülmeyi özledim’, ‘Öldüğümde öğrendim, bütün çocukların dillerinin aynı olduğunu’ diyen ve artık bu dünyada olmayan akranlarının yaşadıkları acıya, hislerine tercüman oldu. 

Sorun varsa çözüm de var diyen çocuklarımızın, çözüm önerilerinin büyük bir kısmı içinde yaşadığımız toplumun sorunlarının çözümü ile paralel. Çocuk işçiliğinin çocuk üzerindeki olumsuz etkileri hakkında kamunun farkındalığının artırılması için ulusal kampanyalar düzenlenmesi, esnek müfredat, sosyal desteklerin, bursların, denetimlerin, cezaların arttırılması, tarım işçileri için çocuk dostu alanlar oluşturulması, işsizlik ile mücadele...Ama en önemlisi toplumun genelinde çocuk işçiliğini kolayca kabullenen ailevi ve kültürel geleneklerle mücadele edilmesi; ailelerin, çocuk işçiliğinin zararları ve eğitimin önemi konusunda bilgilendirmek üzere eğitilmesi...Kültür eğitimi...

17. Ekin Koleji Çocuk Kurultayı’nda; bugünün harika çocukları dünyanın sorunlarını sırtında taşıyan diğer harika çocuklar için ‘BU YÜK Çoçuklar için BÜYÜK’ dedi ve sonuç bildirgesini yayınladı...

Çocuklar; hayatın yüküyle değil de sevinçlerle, mutluluklarla yaşamalıdır. Ya Bir Yol Bul, Ya Bir Yol Aç, Ya da Yoldan Çekil... 

Evet, sorun varsa çözüm vardır. Yeterki karar verelim... Çocuklarımız bu sorunu çözmeye hazır. Peki biz hazır mıyız? Daha da önemlisi; bu sorunu çözmek istiyor muyuz? 


Oya DEMİR / Hayat İşte! / oya@gelecegipaylas.com

YENİASIR / 15 Aralık 2017 

https://www.yeniasir.com.tr/sarmasik/yazarlar/oya-demir/2017/12/15/cocuk-vardiyasi

HABERLER