YAZILAR

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA AMAÇLARI

11 Mart 2020 Çarşamba

İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Haber Dergisi Mart sayısında yayınlanmıştır. 

Dünya büyüyor. Gelişiyor ve değişiyor. Dünya nüfusu 7.8 milyara ulaştı. Günden güne de artmaya devam ediyor. Dünya büyüdükçe kaynaklar azalıyor ve yok oluyor.

Bu yıl; yok olan orman alanı (hektar) 1.102.503, karbon dioksit CO2 emisyonu (ton) 7.658.814.831, çölleşen toprak (hektar) 2.543.981, salınan endüstriyel zararlı atık (ton) 2.075.969, içecek suya erişimi olmayan insan sayısı 802.651.949, dünyada aç insan sayısı 841.621.131…

Günden güne artan nüfus ve azalan kaynaklar karşısında bugün ihtiyaç duyulan şeyleri karşılarken, gelecekte insanlığın ihtiyacı olanları da göz önünde bulundurmamız gerekiyor. Bu gereklililik ise ‘Sürdürülebilir Kalkınma Modelini’ ortaya çıkarıyor.

2012 yılında Rio de Janeiro’da toplanan Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Konferansı’nda sürdürülebilir kalkınma ve yoksulluğun azaltılması çerçevesinde yeşil ekonomi ve sürdürülebilir kalkınmanın kurumsal çerçevesi ele alınmış ve dünyamızın karşı karşıya olduğu acil çevresel, siyasi ve ekonomik sorunları ele alan evrensel hedefler ‘Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (BMSKA)’ kümesi ortaya çıkmıştır.

Yoksulluğa, açlığa son, sağlıklı ve kaliteli yaşam, nitelikli eğitim, toplumsal cinsiyet eşitliği, temiz su ve sanitasyon, erişilebilir ve temiz enerji, insana yakışır iş ve ekonomik büyüme, sanayi, yenilikçilik ve altyapı, eşitsizliklerin azaltılması, sürdürülebilir şehir ve topluluklar, sorumlu ve üretim ve tüketim, iklim eylemi, sudaki yaşam, barış, adalet ve güçlü kurumlar, amaçlar için ortaklıklar olmak üzere 17 ana amaçtan oluşmaktadır.

Birbiri ile bağlantılı, başarısı ya da başarısızlığı birbirini etkileyen 17 Amaç; yaşadığımız dünyanın en önemli sorunlarına çözüm getirmeyi hedefleyen önemli bir taahhüt ve tüm insanların barış ve refah içinde yaşamasını sağlamak için evrensel eylem çağrısıdır.

BM üye ülkeler tarafından Eylül 2015’te BM Genel Kurulu’nda kabul edilip, 1 Ocak 2016 tarihinde yürürlüğe giren ve bütün dünyayı etkileyen sorunları bütünsel olarak kapsaması açısından oldukça etkileyici olan BMSKA’nın gerçekleştirilmesi için yerel yönetimlerin, özel sektörün, üniversitelerin, sivil toplum örgütlerinin, bireylerin ve en önemlisi hükümetlerin stratejik bir planlama ile birlikte hareket etmesine ihtiyaç vardır.

17 ana amaç ve bunları destekleyen alt amaçlardan oluşan BMSKA oldukça kapsamlı olmasına rağmen bütün kurumların ve bireylerin katkı koyabileceği, destekleyebileceği alanlar bulunmaktadır. Bu kapsamda iş dünyasına da oldukça önemli görevler düşmektedir. 2000 yılından itibaren dünyada, 2002 yılından itibaren Türkiye’de çalışmalarına başlayan United Nations (UN) Global Compact, 160’ın üzerinde ülkede 9.500’ün üzerinde şirket ve 3.000’in üzerinde şirket dışı üyesi ile dünyanın en büyük kurumsal sürdürülebilirlik inisiyatifi olarak şirketlerin BMSKA’na ulaşılabilmesi için iş dünyasına yol göstermektedir.

Sürdürülebilir kalkınma için sorumluluk alan şirketlerin yanı sıra aralarında sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve belediyelerin de yer aldığı çok paydaşlı üye yapısı ile Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınması için bir gelişim, paylaşım ve işbirliği platformu olarak çalışan United Nations (UN) Global Compact’in Türkiye Yerel Ağı Şubat 2020’de Ege Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ESİAD) iş birliğiyle Global Compact Türkiye ESİAD Ege Platformu’nu hayata geçirerek Ege Bölgesi’nde önemli bir adım attı.

Daha iyi bir gelecek için, önemli bir yol haritası olan BMSKA’nın üretimin temeli olan iş dünyası tarafından benimsenmesi, uygulanabilir bir stratejisinin olması, iyi örnekler ile buluşması, yeni teknolojileri uygulayacağı ve insanı, çevreyi koruyan adil sistemler geliştirmesi sürdürülebilir kalkınmanın en önemli adımıdır.

UN Global Compact’in insan hakları, çalışma standartları, çevre ve yolsuzlukla mücadele alanlarında iş dünyasının temel sorumluluklarını ele alan 10 ilkesi:

https://www.globalcompactturkiye.org/10-ilke/

İAOSB Haber Dergisi için:

http://www.iaosb.org.tr/edergi/2020/nisan/

  

    

    

HABERLER