SÜRDÜRÜLEBİLİR EBEVEYNLİK NEDİR?
Sürdürülebilirlik bir kavram olarak farklı insanlar için farklı şeyler ifade edebilir. Bizler için bu kavram aile olarak tüketimimiz, kullandığımız kaynaklar konusunda bilinçli olmak ve gereksiz hiçbir şeyi israf etmememizi sağlamak demektir.
Toplumumuzun örf ve adetlerinde de bulunan birçok önlem ve öğütle aslında sürdürülebilir ebeveynlik kavramı hiçbirimizden çok da uzakta değil.
Sürdürülebilir ebeveynlik ile dünya için sorumluluk alan bir aile olmayı dile getiriyoruz. Aile olarak çocuklara çevre bilincine sahip olmayı öğretmek ve çevresel etkiye dayalı dikkatli kararlar vermesi için çocuğumuza ekoloji okur yazarlığı becerileri kazandırmak üzerinde duruyoruz. Temel olarak, çevreyi seven ve önemseyen, farkındalığı yüksek çocuklar yetiştirmeye çalışıyoruz ve biliyoruz ki bu birçok farklı şekilde yapılabilir!
Her aile için devamlılığı olan farklıdır, bu sebeple sürdürülebilir ebeveynlikle ilgili bir şeylere başlamak için belirlenmiş kurallar yoktur. Bu yüzden siz ve aileniz için en iyi olanı deneyimleyerek eğlendiğiniz çözümler bulabilir ve bunları aile yaşantınızın parçası yapabilirsiniz.
Bazı ebeveynler başlangıç aşamasında, ev içerisinde ikinci el ürünlere yer verirken, bazı ebeveynler sıfır atık hedefi doğrultusunda evde ayrıştırma yapabilir, tek kullanımlık plastikleri hayatınızdan çıkarabileceğiniz gibi çocuğunuzun yemeğini yerel üreticiden aldığınız ürünlerle yaparak bu hayata adım atabilirsiniz. Çocuklarınıza doğayı anlatarak, birlikte yapacağınız gezi ve etkinliklerle gezegene nasıl saygı duyulacağını ve gezegenin iyi koruyucuları olmayı öğretmeye çalışabilirsiniz.
Sürdürülebilir ebeveynlik karşınıza, eko-ebeveynlik, doğa dostu ebeveynlik ya da yeşil ebeveynlik olarak çıkabilir, başlığı her ne olursa olsun dünya için daha duyarlı çocuklar yetiştiren ebeveynlere duyulan ihtiyaç şimdi her zamankinden daha acil. Bundan birkaç yıl sonra hava koşullarını tahmin eden iklim modelleri çok umut verici sonuçlar göstermiyor. 21. yüzyılın sonunda, sera gazları mevcut seviyede yükselmeye devam ederse, Dünya′nın sıcaklıklarının 4 santigrat derece artacağını tahmin ediyorlar. Bu bilgiler, harekete geçmek ve başta kendi alışkanlıklarımızı değiştirmek için dünyanın bize verdiği bir uyarı olabilir.
Çocukların her gün kullandıkları ürünlerin sürdürülebilir olmasını sağlamak ve bu seçimlerin sebebini onlara anlatmak faydalı bir uygulama olacaktır. Bu hikayeler, çocuklar için büyüdüklerinde ve kendileri ebeveyn olduklarında dahi önem taşır.
Oyuncaklar çocukların hayatlarının büyük bir bölümünü oluşturur. Küçük yaştan itibaren bir çocuğun arkadaşıdırlar ve çocukluk boyunca yetişkinliğe kadar onlara eşlik ederler. Ancak, şimdi bile değer verdiğimiz, ebeveynlerimizden bize miras kalan plastik barbie bebekler mi yoksa tahta bebekler mi? Çocuklarınız için çevre dostu oyuncaklar seçmek yalnızca oyuncakların görünümünü ve verdiği hissi iyileştirmekle kalmaz, aynı zamanda gezegen için çok daha iyi bir seçenektir. Çevre dostu malzemeler kullanarak gezegeni koruyan ve anlatacak bir hikayesi olan sürdürülebilir oyuncakları tercih edebilirsiniz.
Çocuklarımızı Çevreye Karşı Sorumluluk Hissettirmek
Çevreye karşı güçlü bir sorumluluk duygusu yaratmak, çocuklarınızın çevre bilincine sahip olarak yetişmesini sağlayacaktır. Bunu onlara evde çeşitli sorumluluklar vererek yapabilirsiniz. Evinizdeki, iç mekan ve balkon bitkilerinizi sulamayı veya çöpleri ayırmayı çocuğunuzun sorumluluğu haline getirmek bunun için güzel yöntemler olabilir. Çocuklara sürdürülebilirlik ve daha temiz, daha yeşil bir yaşam sürmenin önemi hakkında kitaplar almak, onları birlikte okumak ve uygulamaya çalışmak da bu konularda eğitecek bir şey olabilir.
Sürdürülebilir Aktiviteleri Çocuklarınız için Eğlenceli Hale Getirin
Çocuklarınız için eğlenceli olan sürdürülebilir aktiviteler planlayın. Çocuklar çamurla oynamayı ve kirlenmeyi severler, bu yüzden ağaç dikmenize yardım etmelerine izin vermeniz harika bir etkinlik olmaz mı? Ayrıca onları arada bir kumsal temizliğine katmak için sahile götürebilir ve belki daha sonra toplayabildikleri çöp poşetlerine göre ödüllendirebilirsiniz. Başka bir fikir, çocuklarınızın ikinci el mağazalarında kendi kıyafetlerini seçmelerine izin vermektir. Ayrıca onları çevre dostu mağazalara götürebilir ve ihtiyacınız doğrultusunda ürün seçmenize yardımcı olmalarına izin verebilirsiniz.
Bir çoğumuz şehrin içinde beton binaların arasında ufacık park alanlarında çocuklarımızı salıncağa bindirmek için sıra bekliyoruz. Çocuklarımızı bu güzel gezegende yaşadıklarını hissettirmek çok önemlidir. Sizden aldıkları doğa dostu bilgiler yardımıyla, akranlarıyla da bu bilgileri paylaşabilir ve yeni neslin, ekoloji okuryazarlığı becerileri yüksek bilinçli bir nesil olmasını teşvik edebiliriz. Onlara küçük yaşlardan itibaren aşıladığınız tüm sürdürülebilir alışkanlıklarla, çocuğunuz bir sonraki neslin ekoloji savaşçısı olabilir!
Sürdürülebilir Ebeveynliğe Doğru Adımlar
- Bahçenizde Bitki Yetiştirin
- Ahşap Doğa Dostu Oyuncaklar Tercih Edin
- Evde Atıklarınızı Ayrıştırın
- Çöpe Atılan Gıdaları Azaltın ve Atılanlarla Kompost Yapın
- Boşa Akan Suyu Kapatın
- Şeffaf Ampulleri Tasarruflu Ampuller İle Değiştirin
- Yerde Çöp Gördüğünüz Zaman Çöpe Atın
- Arabayı daha az kullanın ve ailecek bisiklete binin
- İkinci el ürünler satın alın
- Arkadaşlarınızdan özel günler için veya hamile kıyafetlerini ödünç alın
- Çocuğunuz için yanınızda yeniden kullanıma uygun pipet, çatal ve kaşık taşıyın.
- Çocukların ilk doğduğunda kullandığımız ağız silme mendillerini, kağıt mendil yerine yanınızda taşıyın.
- Fişleri Prizden Çekin
- Kâğıt Faturalar Yerine Dijital Faturalar Tercih Edin
- Plastik Şişelere Elveda Cam Şişelere Merhaba Deyin
- Yeniden kullanılabilir bebek bezleri seçin
- Yerel mağazaları tercih Edin.
- Şarj Edilebilir Pilleri Kullanmaya Çalışın
- Geri Dönüştürülebilen Ürünleri Alın
- BPA plastikten ve Parabenlerden kaçının
- Ev bitkileri ve kendi sebzelerinizi yetiştirin
- Yeşil temizlik ürünleri kullanın
- Artık kutular ve ambalajları ileri dönüşüm ile değerlendirin.
- Fosil Yakıt Kullanımını Azaltın
- Tek kullanımlık ürünler reddedin ve termossuz dışarı çıkmayın.
İlgili yazı cocukludunya.com uzman yazısı olarak hazırlanmıştır ve ilgili sitede yayınlanmaktadır.
Özge Can Görgün